Για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων σας παρουσιάζουν την εικαστική δημιουργία με θέμα την ειρήνη

Ο Πίνακας δημιουργήθηκε από το Εικαστικό Εργαστήρι που λειτουργεί στα πλαίσια του ωρολογίου προγράμματος του Σχολείου, με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών, του ΕΕΠ, του ΕΒΠ και των μαθητών.

Θελήσαμε με τη συγκεκριμένη εργασία- δημιουργία να πραγματώσουμε τις εξής παιδαγωγικές αρχές:

  • Η τέχνη ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, ως μέσο προώθησης του πολιτισμού μας. Της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών.

  • Η τέχνη ως μέσο προαγωγής – προάσπισης ψυχοσυναισθηματικής υγείας-ανάπτυξης των μαθητών και ως εναλλακτική μορφή ποιοτικής εκπαίδευσης.

  • Μέσα από την εργασία επιδιώξαμε να αναπτυχθεί η αδρή και λεπτή κινητικότητα, ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η ορθή χρήση υλικών καθημερινότητας.

  • Επιδιώξαμε, η πραγμάτωση του έργου να κάνει τους μαθητές ν’ αποκτήσουν αυτοεκτίμηση μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ν’ αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνύπαρξης, συνεργασίας μέσα στην ομάδα. Ν’ κατακτήσουν την ομαδικότητα και τη συλλογικότητα στην εργασία, την κοινωνική προσαρμογή, την αυτονομία και την αυτοεξυπηρέτηση, και τέλος να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας με την ομάδα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τα εξής μεθοδολογικά “εργαλεία”: Εξατομικευμένη – ομαδική εργασία. Εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας. Οπτικοποίηση εντολών – οδηγιών. Βιωματική προσέγγιση. Αξιοποίηση υλικών από το φυσικό περιβάλλον. Παιγνιώδεις ασκήσεις. Αξιοποίηση των ενδιαφερόντων των μαθητών.

Ως πεδία σύνδεσης με τα προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων γνωστικών αντικειμένων τέθηκαν τα εξής: Κοινωνική Προσαρμογή. Σχολική Ετοιμότητα. Συναισθηματική Οργάνωση. Αυτονομία- αυτοεξυπηρέτηση. Αισθητική αγωγή. Βασικές Σχολικές Δεξιότητες.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την περασμένη σχολική χρονιά και ως αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας ήταν ο συγκεκριμένος πίνακας.

Δυο λόγια για τον πίνακα:

Βασίζεται σε στοιχεία της Παράδοσης, της Λαογραφίας και της λαϊκής τέχνης της Ηπείρου. Αναπαριστά ένα μονότοξο Ηπειρώτικο πέτρινο γεφύρι που ενώνει Ηπείρους, Λαούς , Πολιτισμούς. Στην κορυφή του γεφυριού κάθεται ένα πουλί (η αναπαράσταση είναι παρμένη από λαϊκό ηπειρώτικο κέντημα) που ονομάζεται Λαλουσάκι που διαλαλεί το μήνυμα της Ειρήνης:

«Ένα πουλάκι φώναζε

Ψηλά από ‘να γιοφύρι

Όχι καινούριο πόλεμο

Όχι καινούρια αντάρα

Όχι στους βομβαρδισμούς

Στη φτώχεια στους ξεριζωμούς

Σκέψου το παιδί σου

Ευθύνη είναι δική σου

ΕΙΡΗΝΗ»